woensdag 14 augustus 2019

Zelf onderstammen kweken

Indien u zelf peren of pruimonderstammen wil vermeerderen, dan kan u best eerst zelf enkele onderstammen aankopen in een boomkwekerij. Je zal er dan achter komen dat het pitje dat jij gebruikt zelf van een boompje afkomt die ook is . Enten op een zelf gekweekt appel boompje mrt. Het stengeldeel waarmee we willen kweken en dat op de onderstam wordt gezet heet ent of griffel.


Op zwakgroeiende onderstam heb je vaak het eerste jaar na aanplant al wat vruchten, en is er vanaf het derde jaar een substantiële oogst.

De onderstam kan ook zelf. Belangrijk zijn de onderstammen voor de verhouding tussen groei en opbrengst van de fruitbomen. Om onderstammen te kweken heeft men . De vegetatieve vermeerdering van appelbomen vindt meestal plaats door enten: Men neemt een onderstam , maakt een gleufje en zet hier een . Zelf fruitplanten vermeerderen is kostenbesparen en het vergroot de mogelijkheden.


Niet alle combinaties van fruitrassen en onderstammen zijn mogelijk. Bij de kweek van onderstammen is het van belang dat het plantje optimaal kan groeien en wortels kan ontwikkelen. De kwaliteit van de onderstammen van .

Onderstammen enten fruitboompjes. In dit korte filmpje een impressie van het vele handwerk dat. Rozenkwekers, rozenvermeerderaars en rozenveredelaars of winners. Er zijn bedrijven die zowel veredelaar als kweker zijn. Research Station echter ook de kruisingen zelf , zodat toen het gehele werk te.


Wat het kweken van onderstammen met betere pomologische eigenschappen. Dit is het eerste deel van de workshop “zelf tomaten enten”. Het wortelstelsel is dus dat van de onderstam , het bovengrondse deel dat van de . Mijn vriend en ik dachten zelf zo een jaar kwijt te zijn voor er appels aan.


De bomen hebben bij ons een andere onderstam (met wortel) dan . Daarnaast worden er veel onderstammen gezaaid voor het vermeerderen van. Succesvol druiven kweken: van planten tot plukken.

Dat is niet het hele verhaal want er bestaan zelfs onderstammen die geen bescherming . Is de onderstam van de boom die je gaat planten geschikt voor jouw grondsoort? Daarom kweken we zelf planten op van soorten die de moeite waard zijn. Het nieuwe boompje van je zoontje zal ooit wel zelf appels.


Enten kan ook gebruikt worden om bijzondere planten te kweken , bijvoorbeeld een plant . Mijn vader is meteen zelf onderstammen en en fruitbomen gaan kweken. Schrama Boomkwekerijen produceert onderstammen en kweekt diverse fruitbomen. In de tweede helft van de negentiende eeuw was de kweek van peren in ons land tot een hoogtepunt gestegen. Elke streek had eigen rassen, soms zelfs elke gemeente.


Tegenwoordig gebruikt men gestandaardiseerde onderstammen. De eenvoudigste manier om bomen te kweken is een zaadje in de grond stoppen en het kiemplantje laten. Soms bestaat een fruitboom zelfs uit delen. Zaailingen worden gebruikt als onderstammen voor half- en hoogstambomen.


Ik ben dan een onderstam nodig voor: Acer Palmatum Kiyo Hime, Koto Hime, Cedrus. Wordt tegenwoordig ook bij ons weer als onderstam wordt aangeboden. Geeft zelf kleine, ronde roodbruine vruchten. Middelsterke groeier, die een matig grote.


Ik kocht mij daarom ook een zakje zaad Resistar Fvoor de onderstammen zelf te kweken. Naar ik verneem mag je er alleen maar . Zou je appelpitten gebruiken om je boom te kweken , dan weet je niet wat voor. Zelf heb ik dit werk vóór mijn pensioen verricht bij kasgroenten. Je gaat naar huis met een fruitboompje (appel of peer) die je zelf hebt geënt.


Nadeel van enten is dat er uit de onderstam ongewenste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts