maandag 25 maart 2019

Zwarte els boom

De toevoeging zwarte duidt op de donkerbruine schors van jonge bomen. De Zwarte Els is inheems en groeit zelfs nog op zeer natte gronden ! Deze Els is uit voorraad leverbaar bij Ten Hoven Bomen. In nat bos en langs de waterkant is zwarte els de meest voorkomende boomsoort.


Het Friese woudengebied kenmerkt zich door de elzensingels. Ijzersterke boom die het ook op slechte drassige grond goed doet.

Meerstammig, tussen boom en struik, met donkerbruine tot zwarte , diep gegroefde schors. De hoofdboomsoort in dit broek is uiteraard de zwarte els die een hoogte tot wel. De mooie rechte stam van de els groeit vaak door tot in de top van de boom. De twijgtop is kaal, voelt kleverig aan en geeft de boom zijn naam glutinosa . Zwarte els verkiest humusrijke, licht kalkrijke kleibodems maar groeit behoorlijk op.


Deze els is inheems in vrijwel geheel Europa en groeit voornamelijk in vochtige gebieden. Uitgroeiend tot soms meerstammige forse boom. Van alle inheemse bomen is zwarte els de meest algemene in Nederland.

BeheerBeschrijvingAreaalkaartStandplaatsEsthetiekEcologieCultuur Relaties . Voor determinatiedetails zie de hoofdsleutel en de boomfamilie pagina. De determinatie van deze soort is wat . De grauwe of zwarte els is een vrij grote boom met een lange, eivormige kroon. De bladeren hebben een hartvorm en zijn middelgroen van kleur. De Alnus glutinosa is een breed groeiende boom.


Aan de Alnus glutinosa bloeien gele katjes. De vruchten zijn bruin bolvormig. Deze in Nederland veel voorkomende boom heeft een groot verspreidingsgebie dat van West-Europa tot en met . Alles wat je moet weten over Zwarte els met alle routes en bezienswaardigheden in de buurt. In Nederland komt de Zwarte els vrij veel voor.


Hij is te vinden bij oevers en moerassen in . En daarom is het zo'n interessante boom , want het blad vangt veel stof uit de lucht. Alnus glutinosa) is een erg sterke boom bestand tegen harde (zee )wind en natte bodems, hierdoor erg geschikt als wind singel. Kruising: Zwarte els kan een bastaard vormen met Witte els (Alnus x pubescens). Ze bloeien al voordat de boom in blad komt.


Online te bestellen bij Garmundo!

Nee, ook nu weer blijkt dat schijn bedriegt, de Zwarte els is bij na- dere beschouwing toch een bijzondere boomsoort. Het is een sierlijke boom die in de zomer mooie ronde, afgestompte . De els is een loofboom uit de berkenfamilie. Deze loofbomen groeien op vochtige gronden, ze zijn te vinden in moerassige gebieden en langs sloten . De boom is meestal meerstammig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts