dinsdag 8 april 2014

Wilde banaan

Een banaan is een monocotyl (eenzaadlobbige) en behoort taxonomisch tot het. De vruchten van de wilde soorten bevatten weinig vruchtvlees met veel grote . De mens kent de wilde plant al tienduizenden jaren geleden, en vandaag is ze niet meer weg te denken. De banaan heeft doorheen de . Er bestaan ongeveer 4bananenvariëteiten.

De bekendste soorten zijn: bakbananen, rode bananen, appelbananen babybananen en de . Banaan (Musa acuminata en Musa balbisiana). Onze bananen bevatten dan ook geen zaden, in tegenstelling tot de wilde soorten . Wereldwijd wordt ons populairste fruit, de banaan , bedreigd. Links de zaadloze Cavendish- banaan , rechts zijn wilde broertje met zaden. De remedie tegen schimmelziekten die de bananenteelt bedreigen, is misschien te vinden in de genen van een ziekteresistente, wilde.


De berichten dateren van duizenden jaren, eerst in Zuidoost-Azië, daarna in Afrika en vervolgens brachten de . De wilde banaan is stokoud.

Maar bij de banaan zie ik niks. Paul had één heel bijzondere vrucht meegenomen: een wilde banaan , die in de Hortus groeit. Deze banaan zag er anders uit dan de banaan . Wilde bananen In wilde bananen zitten wel zaden.


Er zitten heel veel zaden in wilde bananen en ze zijn ook nog eens erg groot. Deze voor ons prettige eigenschap zorgt ervoor dat de bananen bij de groenteboer, in tegenstelling tot wilde bananen , geen pitten hebben. De veelzijdigheid van de banaan bij de Surinaamse Marrons.


Botanische (wetenschappelijke) naaMusa × paradisiaca SynonieMusa sapientum Nederlandse naawilde banaan , . Deze soort heeft een prachtige, rode bloeiwijze en blauwgroene, eetbare bananen. De soort is bestand tegen graden vorst. Herkomst: West-Afrika Minimumtemperatuur: graden Celsius Beschrijving: Dit is een zeer zeldzame bananensoort uit het . Het belangrijkste probleem bij bananen is dat de teelt zeer vatbaarheid is voor ziektes. De plant wordt daarom wekelijks bespoten, wat veel geld kost en slecht . Het resistentie-gen uit een wilde bananensoort heet het zogenaamde RGA2-gen. Na het overzetten van dit gen in de Cavendish banaan.


Herken jij de watermeloen, banaan en aubergine in dit rijtje?

Wetenschappers vinden redding voor met uitsterven bedreigde banaan, door gebruik te maken van genen uit de wilde banaan , die resistent is . Twee wetenschappers van de Plantentuin Meise hebben door hun onderzoek meer inzicht kunnen bieden in de bakermat van de wilde. Afbeelding bestaande uit installatie, bruin, .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts