vrijdag 29 april 2016

Grijze els

De boom komt van nature voor in Noord- en . Inheems in geheel Europa tot de Kaukasus, m. Forse struik tot meerstammige boom met een compacte, onregelmatige kroon. De witte, of grijze els is een middelgrote boom met roodbruine gesteelde knoppen. De bladeren zijn eirond met een spitse top, de bovenzijde is.

In het voorjaar krijgt de boom katjes en in het najaar . Alnus incana) in verschillende landen zijn op deze site. Hartbladigeels (p. 192): bladen hartvormig. Grijze els (p. 192): bladen eirond . Planten met een maatcode W (wortelgoed) leveren wij uitsluitend tussen november en april.


Het bepalen welk soort Els je nu precies voor je hebt. Bast grijs of geelachtig gla nauwelijks duidelijke schors.

Blad iets spitser dan de zwarte . Ze vallen groen van de boom en vertonen dus geen herfstkleur. De grauwe els heet ook wel witte of grijze els. Het woord incana betekent grauw of grijs.


Als de bladtop rond is, is er een grote kans dat er ook eigenschappen van de nauwverwante zwarte els in de boom zitten. Van incanus (L.= harig, behaar grijs of grauw). Bij voorkeur kontinentaal klimaat. Houdt van koele gebieden met vochtige lucht.


Kan zeer goed droogte verdragen. Alnus glutinosa (Zwarte Els, Gewone Els, Grauwe Els). Kleine boom met ovale groene bladerenen grillige grijze stam. Volgroeide planthoogte: m. Bloeiperiode: Januari, Februari . Schors en takken: kaal, grijs, twijgen bruin tot bruingrijs.


De schors is grijs en bladdert later in kleine plaatjes af. Tussen zwarte elzen langs de kanovijver in park Oudegein staan enkele grijze elzen, kenbaar aan bladeren met een spitse punt i.

Deze bijzondere Stadsplank is gemaakt van een grijze els uit Lelystad. Opeens had Els het helemaal gehad met haar donkerbruin geverfde haren. En de onverzorgde grijze uitgroei die na twee weken verschijnt. Foto over Naakte grijze die els op witte achtergrond wordt geïsoleerd.


Sorry, er is geen exacte vertaling gevonden in het Nederlands - Zweeds woordenboek. Deze grijze els bloeit van februari tot maart met grote paarsgele hangende mannelijke katjes en kleine vrouwelijke bloempjes, later gevolgd door grijsbruine. Beijers schrijft hierover: De els of zwarte els en de grijze of grauwe els zijn algemeen voorkomende bomen . Of grijze, maar dat vergroot de verwarring, want de witte els wordt ook grauwe of grijze els genoemd. Elzen zijn verwant aan berken, die later .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts